Op deze pagina staan de objecten in/aan de Hatertseweg (v/h Broekkant) in Malden:
Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).
Klik hier om terug te gaan naar de pagina Malden.
Abusievelijk wordt deze boerderij ook vaak "Berkenhof" genaamd. Hij staat aan de Hatertseweg, voorheen Broekkant, te Malden.
Dit betreft een boerderij die dichter bij de Nijmeegse wijk Hatert ligt dan bij de kern van Malden. Het is ook de eerste bebouwing als je van Hatert naar Malden gaat.
Het is een kapitale T-boerderij met vrijstaande jongere schuur. De hoeve kreeg haar huidige gestalte na het herstel van de in 1885 opgelopen brandschade. De in de voorgevel (niet zichtbaar. Is ook privéterrein) aangebrachte drie steentjes met ‘1885 / t.b. / j.a.’ geven aan dat Theodorus Broekman en Joanna Arts het voorhuis hebben vernieuwd.
Aan de westzijde van het voorhuis bevindt zich nog een oude gewelfde kelder. In de kamer is een laat 18e-eeuwse tegelschouw aanwezig en een oude haardplaat met voorstelling van de Annunciatie.
De hoeve ‘Berckenbosch’ behoorde in 1529 aan de Nijmeegse burger Jacob Canis en kwam vervolgens in het bezit van zijn zoon Petrus Canisius en zijn dochter Wendela. In 1769 verwierf de stad Nijmegen de hoeve. Sinds 1836 was de boerderij in handen van boeren. Vroeger was dat anders, de boeren waren de pachters en de eigenaren woonden elders.
Door verkoop kwam de boerderij in bezit van de familie Broekman, in 1939 verpacht en later verkocht aan de familie Föllings die er nu wonen en werken.
Op de eerste foto de formele ingang van het woongedeelte en de winkel. De tweede foto toont het naar de openbare weg gerichte achterhuis.
Deze kapitale boerderij is een gemeentelijk monument.
datum foto's: 9 maart 2017
bron foto's: Paul Marsman©
Landgoed de Elshof
Dit landgoed staat aan de Hatertseweg (voorheen Broekkant) in Malden.
De oorsprong van dit landgoed gaat terug tot ca. 1770 toen er sprake was van een landhuis met schuur en boerderij. De Elshof was toen 28 morgen (1 morgen = iets minder dan 1 hectare) hoog- en 28 morgen broekland.
In 1852 kwam de Elshof in bezit van Reinier van Harencarspel. Deze verkocht het aan de heer J.A. van Dungen uit Nijmegen. Daarna was het bezit van Baron Schimmelpennick van der Oye. Verder is ook een zekere heer Kruseman eigenaar geweest. De laatste eigenaar, die zelf in de villa gewoond heeft, was de heer Stoppelaar van Blijdenstein. Daarom werd het bos bij de Elshof ook wel Stoppelaars bos genoemd.
Na de Tweede Wereldoorlog zijn in de villa een aantal gezinnen gehuisvest geweest in verband met de woningschaarste. Op 6 juli 1950 verkocht de heer Stoppelaar de villa en het landgoed aan de Gemeente Heumen. Vanaf die tijd werd de villa door Mevrouw M.J.A. van der Kallen in gebruik genomen. Zij vestigde daar een kinderpension.
Momenteel is het landgoed weer in particuliere handen van Prof. Dr. F. Corstens.
Het landhuis is gelegen aan de rand van een langgerekt park met restanten van enige oude lanen.
Op de 2e foto het toegangshek van de oprijlaan.
Dit landhuis is door de gemeente Heumen, waartoe Malden behoort, aangewezen als gemeentelijk monument.
datum foto's: 9 maart 2017
bron foto's: Paul Marsman©
Deze boerderij staat ook bekend als Kloosterhof en staat aan de Hatertseweg, voorheen Boekkant, te Malden.
Het heeft een zadeldak met wolfseinden, met rieten dakbedekking met pannen ondereind. Het is geheel in stijl gerestaureerd door huidige bewoner, tevens aannemer Frederik.
Het bakhuis is deels met origineel metselwerk. De boerderij bestond al van voor 1650 en was vroeger eigendom van de kruisheren van St. Agatha. Boven de deur van het oude bakhuis, wat nog geheel intact is, bevindt zich een gedenkhout anno 1808.
Op de tweede foto hiernaast een zijaanzicht.
Deze prachtig gerestaureerde oude boerderij is een gemeentelijk monument.
datum foto: 9 maart 2017
bron foto: Paul Marsman©