Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Ooij (en Erlecom)

logo NG dubbel rood 2 non bold   
Dit is de startpagina voor het dorp Ooij (en Erlecom). Klik op de dorpsbeschrijving, buurtschappen, straten of objecten om er informatie van te zien.
Klik op de Artikelpagina's in het menu bovenaan op "Ooij" om terug naar deze pagina "Ooij" te gaan.

De buurtschap en/of gebied: 

De straten en objecten:                 

    

   

     

    

     

   

      

   

   


 


  
    
   
Ooij   

Ooij
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Ooij (Berg en Dal)
Ooij (Berg en Dal)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland 
Gemeente Vlag Berg en Dal Berg en Dal
Coördinaten 51° 51′ NB, 5° 55′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,14 km²
Inwoners 
(2016)
2.385
(241 inw./km²)
Overig
Postcode 6576
Netnummer 024

Ooij is een klein dorpje gelegen in het hart van de Gelderse Poort, in de Ooijpolder bij Nijmegen, in de gemeente Berg en Dal in de Nederlandse provincie Gelderland.  

De omgeving van Ooij staat bekend om zijn natuur.

DSC 3348 Ooij Erlecomsedam 4 Oortjeshekken ShiftN 3 edited naam
Oortjeshekken
   

Het in Ooij gelegen hotel-restaurant "Oortjeshekken" was jarenlang de thuishaven voor de uitzendingen van Midas Dekkers.


Geschiedenis   

In de Middeleeuwen was Kasteel De Ooij het middelpunt van de gelijknamige heerlijkheid waarvan tegenwoordig nog delen van de voorburcht met de helft van het knechtenhuis, het stalgebouw en een duiventoren aanwezig zijn.

Blik op Ooij
   

Tot 1 januari 1818 vormde Ooij samen met Persingen de gemeente Ooij en Persingen.

Tot en met 31 december 2014 was Ooij onderdeel van de gemeente Ubbergen. Op 1 januari 2015 ging die gemeente, en daarmee Ooij, op in de gemeente Groesbeek, sinds 1 januari 2016 Berg en Dal geheten. 

De Ooijpolder dankt haar naam aan dit dorp.        
   
Bisonbaai   

Bisonbaai
Stroomgebied Vlag Gelderland Gelderland 
Locatie Berg en Dal
Coördinaten 51° 52′ NB, 5° 56′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 0,38 km²
Soort water voormalig zandwingat
Kustlengte 2,83 km
Maximale diepte 20m 
Overig
Plaatsen Ooij en Groenlanden
Foto's
De Bisonbaai vanuit het zuidwesten
De Bisonbaai vanuit het zuidwesten

De Bisonbaai (of Bizonbaai) is een voormalig zandwingat in de Ooijpolder, nabij de Waal ten noorden van Ooij en ten oosten van Groenlanden. Tegenwoordig wordt de Bisonbaai veelal gebruikt als zwemwater en staat het bekend om zijn naaktstrand. Langs de kust van de "baai" grazen geïntroduceerde gallowayrunderen en konikpaarden. De Bisonbaai heeft haar naam te danken aan de baggermachine 'De Bison' die daar zand en grind heeft opgegraven in de jaren 50.

In februari 2016 werd de Bisonbaai tijdelijk afgesloten vanwege hoogwater. Het doel van de afsluiting was om de fauna in het gebied te beschermen; het toelaten van mensen in het gebied zou stress kunnen veroorzaken bij de dieren in en nabij de Bisonbaai.  

      
   
   
Erlecom   

Erlecom
Dorp in Nederland
 Vlag van Nederland
Erlecom
Erlecom
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland 
Gemeente Vlag Berg en Dal Berg en Dal
Coördinaten 51° 51′ NB, 5° 58′ OL
Algemeen
Oppervlakte 3,34 km²
Inwoners (2016) 165
(51 inw./km²)
Overig
Postcode 6577
Netnummer 024

Erlecom is een dorp behorend tot de gemeente Berg en Dal. Het dorp ligt in de Ooijpolder en behoort tot de Duffelt, de streek tussen Nijmegen en Kleef.

Geschiedenis   

Tot en met 31 december 2014 was Erlecom onderdeel van de gemeente Ubbergen. Daarvoor vormde het met Ooij en Persingen samen één gemeente. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente Millingen op in de fusiegemeente Groesbeek. Vanaf 1 januari 2016 ging de gemeentenaam luiden: gemeente Berg en Dal zoals door de bevolking gekozen. 

  

  

         

  

      


    


      
   
Groenlanden   

Groenlanden is een buurtschap en natuurgebied binnen de oude grenzen van dorp Ooij.

Groenlanden ligt aan de Ooijse Bandijk aan de Waal vlak bij recreatiegebied de Bisonbaai. Het telt slechts enkele huizen die gebouwd waren bij de voormalige gelijknamige steenfabriek. Rond het dorp ligt het gelijknamige moeras- en natuurgebied dat onderdeel uitmaakt van het grotere natuurgebied de Gelderse Poort.

Geschiedenis:  
Tot en met 31 december 2014 was Groenlanden onderdeel van de gemeente Ubbergen. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met die gemeente op in de gemeente Groesbeek, welke na een referendum de gemeentenaam "Berg en Dal" kreeg.


    

   

   

   


   logo NG dubbel rood 2 non bold   
    
   
   
Tiengeboden   

Tiengeboden is een buurtschap in de gemeente Berg en Dal, gelegen in het gebied van dorp Ooij. Het ligt drie kilometer ten westen van Ooij.

Tiengeboden bestaat uit enkele boerderijen en woningen die bij de voormalige steenfabrieken behoorden langs de Ooijse Bandijk. Het ligt bij de Oude Waal in natuurgebied de Gelderse Poort.

Geschiedenis:
Tot en met 31 december 2014 was Tiengeboden onderdeel van de gemeente Ubbergen. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Groesbeek, welke na een referendum een jaar later gemeente "Berg en Dal" werd.  


 

   

   

    

   
    


      
   
   
De Vlietberg   

De Vlietberg is een buurtschap in de gemeente Berg en Dal, behorend tot het grondgebied van dorp Ooij .

De Vlietberg is ontstaan bij een oude steenfabriek in de Ooypolder langs de Waal. Er staan acht huizen en er liggen acht woonboten. Op het oude fabrieksterrein is wat kleinschalige bedrijvigheid maar deze moet plaatsmaken voor natuur. Om het gehucht heen ligt het gelijknamige natuurgebied dat onderdeel is van de Ooijpolder en deel uitmaakt van de Ecologische Hoofdstructuur.

Geschiedenis:  
Tot en met 31 december 2014 was De Vlietberg onderdeel van de gemeente Ubbergen. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met die gemeente op in de gemeente Groesbeek, welke na een referendum vanaf 1 januari 2016 "Berg en Dal" heet.  
 


   

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte