Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Hatertse- en Overasseltse vennen

Op deze pagina komen verwijzingen naar artikelen over de Hatertse- en Overasseltse vennen. 

De Hatertse en Overasseltse Vennen is een vennengebied van ca. 520 hectare in de gemeenten Heumen en een klein deel in Wijchen. Het gebied bestaat uit zo'n twintig benoemde vennen en het omliggende rivierduin-, heide- en bosgebied.

DSC 1899 3 edited naamHet gebied ligt ten zuidwesten van Nijmegen, ten zuidoosten van Wijchen en Alverna en ten noorden van Overasselt; rond het gebied liggen de buurtschappen Blankenberg, Heide, De Schatkuil en Valenberg in de gemeente Heumen en Bullenkamp, Diervoort en Heiveld in de gemeente Wijchen.

De vennen in dit gebied zijn ontstaan door zandafgravingen in de 19e eeuw ten behoeve van de spoordijk voor het station en aanloopdijk naar de spoorbrug in Nijmegen. De natuur heeft daarna een soort zelfregulering doorstaan met als gevolg een afwisselend landschap van (natte) vennen en (droge) dorre en zure bosgrond. Enkele vennen werden geliefde broedplaatsen voor allerlei vogelsoorten. Het Meeuwenven is daarvan het meest bekende.

Aan de rand van het gebied bevindt zich de vijftiende-eeuwse ruïne van de Sint Walrickkapel en de daarnaast gelegen zomereik die vereerd wordt als de Koortsboom van Overasselt. Het gebied is verder populair als wandel- en fietsgebied en ook zijn er scoutingclubs gevestigd.

DSC 1898 3 edited naamIn het gebied worden verschillende gemeenschappen uit het Dophei-verbond aangetroffen. Ook groeien op de voedingsarme en zure bodem planten als kleine en ronde zonnedauw en veenmos. In het gebied worden door Staatsbosbeheer schapen ingezet om de vegetatie kort en open te houden (zie 2e foto hieronder). Er leven wilde dieren zoals das, konijn, ree en vos.

In 2010 besloot de provincie Gelderland in samenwerking met het Waterschap Rivierenland en Staatsbosbeheer de verdroging aan te pakken.

Oorspronkelijk was het plan om 70 hectare bos te kappen, maar dit werd gehalveerd tot 36 hectare, wat 11 procent van het bos is. Tussen juni en december 2013 werden grote stukken bos gekapt en omgezet in heide. Vier dichtgegroeide vennen zijn uitgebaggerd zodat ze opnieuw voldoende water bevatten. Enkele stukken landbouwgrond zijn naar natuur omgevormd.

Dit vennegenbied is een natuurmonument.

datum foto's: 25-09-2016
bron foto's: Paul Marsman©   

Klik hier om terug naar natuur- en recreatiegebieden te gaan.   


Momenteel nog geen artikelen beschikbaar.

Klik hier om terug naar natuur- en recreatiegebieden te gaan.    

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte