Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Wijlermeer

Hier treft u informatie aan over het Wijlermeer, als onderdeeel van "De Duffelt"

Klik op hetgeen u wil zien:

Klik hier om terug naar natuur- en recreatiegebieden te gaan.    


   
 
    
   
Wijlermeer   

Wijlermeer
Wijlermeer
Situering
Coördinaten 51° 49′ NB, 5° 57′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 0,25 km²
Foto's
Het Wijlermeer in Duitsland
Het Wijlermeer in Duitsland

Het Wijlermeer (Duits: Wyler Meer) is een meer, natuur- en recreatiegebied van 25 hectare in de Duffelt-streek, langs de Duits-Nederlandse grens bij Nijmegen.

Het Wijlermeer is een oude loop van de Rijn. Aan Nederlandse kant ligt een strand dat populair is bij recreanten. Langs de westkant van het meer loopt de weg Bundesstraße 9, die bij de grensovergang overgaat in de N325 richting Nijmegen. Vanuit Duitsland komt het water via verschillende beken en weteringen vanuit de richting Kranenburg in de Große Wasserung die uitmondt in het Wijlermeer. Via een omleidingskanaal langs het Wylerbergmeer komt het water via Het Meer in de Waal.

Het Wijlermeer was oorspronkelijk geheel Duits, maar in 1949 werd een deel van het meer geannexeerd door Nederland. Het noordelijke deel van het meer wordt nu in tweeën gedeeld door de Duits-Nederlandse grens. Hier gaat de Nederlandse gemeente Berg en Dal over in de Duitse gemeente Kranenburg. Het zuidelijk deel van het meer is geheel Duits.

Ten noorden van het meer ligt een kleiner meer, het Wijlerbergmeer (zie hieronder). Ten westen van het Wijlermeer ligt de heuvel Duivelsberg en ten zuiden van het Wijlermeer ligt het Duitse dorp Wyler, waarnaar het meer is vernoemd.

Het Wijlermeer is een overwinteringsgebied voor talrijke watervogelsoorten, waaronder het nonnetje en de grote zaagbek, zwarte stern, wintertaling, tafeleend en slobeend. logo NG dubbel rood 2 non bold

 

 

 

 

 

Het Wylerbergmeer   

 Het Wylerbergmeer is een meer en recreatiegebied in de gemeente Berg en Dal, direct ten noorden van het Wylermeer. Het recreatiegebied wordt beheerd en geëxploiteerd door Leisurelands. Het was tot 1973 onderdeel van het Wylermeer. Op de plaats van het meer was eerst een zwembad gelegen. In 1973 is een omleidingskanaal tussen het Wylermeer en Het Meer gegraven waardoor het Wylerbergmeer werd afgesplitst. Er zijn een strand, weide, parkeerplaats en sanitaire voorzieningen aangelegd. Het gebied is vernoemd naar de Wylerberg. 

    

    

 

    

    

    

    

 

      

    

    

    

   


   


Leisurelands  

Leisurelands
Rechtsvorm BV
Sleutelfiguren Erik Droogh (directeur)
Hoofdkantoor Arnhem
Sector recreatie

Leisurelands is een Nederlandse organisatie die, samen met overheid en bedrijven, zich bezighoudt met het beheren en exploiteren van (dag)recreatieve voorzieningen in Gelderland en Noord-Limburg. Tot maart 2015 heette de organisatie RGV. Tot 2002 stond dit voor "Recreatiegemeenschap Veluwe", maar het werd de officiële naam toen deze organisatie fuseerde met het recreatieschap Nijmegen en Omstreken.

Water   

Leisurelands is verantwoordelijk voor recreatie in en rond het oppervlaktewater in 19 gebieden: Berendonck, Bussloo, Groene Heuvels, Hambroekplas, Haven Hattem, Heerderstrand, Hilgelo, Kievitsveld, Mookerplas, Nevelhorst, Rhederlaag, Slingeplas, Strand Horst, Strand Nulde, Stroombroek, Wylerbergmeer, Zandenplas en Zeumeren. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte