logo NG dubbel rood 2 non bold

   

   

Ien Dales   


   

Catharina Isabella (Ien) Dales (Arnhem, 18 oktober 1931 – Utrecht, 10 januari 1994) was een Nederlands politica voor de PvdA. Zij was onder meer staatssecretaris van Sociale Zaken, minister van Binnenlandse Zaken, Tweede Kamerlid en van 1987 tot 1989 burgemeester van Nijmegen.

   

    

Studie en vroege carrière   


Dales studeerde andragogie aan de Universiteit van Amsterdam, nadat ze al bijna 20 jaar bij de stichting "Kerk en Wereld" had gewerkt. Tussen 1977 en 1981 was zij directeur van de Sociale Dienst in Rotterdam, waar zij nauw contact had met de wethouder van Sociale Zaken, Elizabeth Schmitz, met wie zij later een relatie zou krijgen. Bij die Sociale Dienst stelde zij orde op zaken na een fraude-affaire. Aan de uitspraken van Ien Dales over integriteit bij de overheid wordt nog steeds gerefereerd. Haar bekendste uitspraak, "een beetje integer kan niet", deed ze in 1992 bij een lezing over het onderwerp.

Politieke carrière   


Staatssecretaris Dales (PvdA) tijdens het overleg - NL-HaNA Anefo 931-6885 WM422.jpg
drs. Ien Dales
   

In het tweede kabinet Van Agt was ze staatssecretaris van Sociale Zaken. Als staatssecretaris moest Dales bezuinigen en stelde zij voor om in te grijpen in de Ziektewet. Werknemers zouden bij ziekte nog maar 80 procent van het nettoloon ontvangen in plaats van 100 procent. Daarvoor moest worden ingegrepen in al aangenomen cao's. Het kabinet botste met de vakbeweging en het plan vond uiteindelijk geen doorgang.

Na de val van dit kabinet kwam Dales voor de PvdA in de Tweede Kamer. In 1987 werd ze benoemd tot burgemeester van Nijmegen. Al na twee jaar verliet ze deze stad, om minister van Binnenlandse Zaken te worden in het derde kabinet Lubbers. Dales zette hier onder meer het thema integriteit van overheid en politie op de agenda.

Ze ontwierp een nieuw decoratiestelsel, waarin de nadruk lag op maatschappelijke verdiensten in plaats van maatschappelijke status. Veel onderscheidingen voor ambtsjubilea, de zogenaamde "zitlinten", moesten wijken voor de actieve burger. Het stelsel werd ingevoerd in 1994.

Haar (kortstondige) opvolger, na haar overlijden, werd Ed van Thijn, toenmalig burgemeester van de gemeente Amsterdam.   

Overlijden   


Op 10 januari 1994 overleed ze plotseling aan een hartaanval. Dales werd na een herdenkingsdienst in de Dom in Utrecht begraven op begraafplaats Moscowa in haar geboorteplaats Arnhem. Op haar graf staat een robuuste witte steen. 

 Varia   


  • Ien Dales was lid van de Nederlandse Hervormde Kerk (NHK, tegenwoordig PKN) en als vrijwilligster en medewerkster actief in de Stichting Kerk en Wereld.
  • Dales leek tijdens haar leven wars van uiterlijk vertoon. Haar verschijning gaf veelal blijk van solidariteit met de economisch zwaksten in de samenleving. Dit en haar veelal eigenzinnige optreden, maakte haar tot een populair en bekend politicus. In Nijmegen kreeg ze de koosnaam Ma Flodder, naar het gelijknamige karakter uit de Nederlandse speelfilmreeks Flodder.

Eerbetoon   


  • Dales en den Uyl (1981)
       
    Bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het COC Nijmegen werden de jaarlijkse Burgemeester Dales Prijs (1996) en de Burgemeester Dales Lezing (1998) in het leven geroepen door toenmalig COC-voorzitter Henk Beerten en schrijver Cees van der Pluijm.
  • In Nijmegen is in 2005 de voormalige Oude Mollenhutseweg naar haar vernoemd; deze heet nu de Burgemeester Daleslaan.
  • In de Zutphense wijk Leesten is in een buurt met louter straatnamen die naar vrouwen verwijzen een singel naar haar vernoemd; de Ien Dalessingel.
  • In Rotterdam is een hof in de wijk Prinsenland naar haar vernoemd; de Ien Daleshof, op deze locatie is in 2009 de Parktoren gebouwd. 


Klik hier om terug naar pagina bekende personen te gaan.   


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte