logo NG dubbel rood 2 non bold 

  

  

Geert van Wou   


   

Maria Johannes Gerardus de Wou (Nijmegen, ca. 1450 - Kampen, 1527) wordt beschouwd als de belangrijkste luidklokkengieter die Europa gekend heeft.  

   

    

Biografie   


Van Wou was de zoon van een klokkengieter. Hij werd in 1474 als poorter van 's-Hertogenbosch ingeschreven. In 1477 ging hij een samenwerkingsverband aan met de Bossche gieter Gobel Moer, met wie hij een klok voor de Sint-Eusebiuskerk in Arnhem goot. Het lijkt erop dat Van Wou daarna zelfstandig is gaan werken. Zo goot hij in 1479 een voorslag voor de Domtoren van Utrecht. Een jaar later vestigde hij zich in Kampen.

Werk   


Van Wou dankt zijn reputatie vooral aan zijn zware geluien, die hij veelal goot voor steden in Duitsland, zoals Hamburg, Osnabrück (verloren), Recklinghausen (drie klokken 1500), Braunschweig (drie klokken 1502) en Erfurt. Voor Erfurt maakte hij in 1497 de E klok Gloriosa met een gewicht van ongeveer 11.400 kg. Nadat deze klok in 1984 scheurde in de slagrand, werd deze in 2004 gelast. Het gelui van de Domtoren te Utrecht uit 1505 bestaat uit dertien klokken waarvan de zwaarste 8100 kg weegt (de zeven kleinste zijn in 1664 omgesmolten ten behoeve van een nieuwe beiaard en in 1982 gereconstrueerd). Desondanks moest hij na voltooiing van de opdracht kritiek van het Domkapittel ondergaan, wellicht omdat de klank door een gewijzigd profiel anders was dan die van eerdere klokken van Van Wou.

Gloriosa in 
de Dom van Erfurt 
van 
Geert van Wou
   

Na 1507 werd hij minder actief en goot hij zijn klokken vaak in samenwerking met Johannes Schonenborch. Dat geldt voor onder meer het gelui voor Lübeck uit 1507. De klokken uit de periode 1523 tot 1527, gesigneerd Geert van Wou, zijn waarschijnlijk van de hand van zijn gelijknamige zoon of neef.

In totaal zijn er ongeveer 140 klokken van Van Wou bewaard gebleven.  

In Nijmegen hebben ook verschillende klokken van van Wou gehangen in diverse kerken. De meeste klokken en kerken zijn door oorlogshandelingen verloren gegaan. In de Stevenstoren hangt nog een klok van hem, die echter buiten gebruik is gesteld.  

Naast klokken goot Van Wou ook geschut.

Varia   


  • Bij de aanleg van Amsterdam-Zuid werd in 1880 een straat parallel aan de Amstel naar hem vernoemd, de Van Woustraat.
  • Van Wou komt voor in het boek Hasse Simonsdochter van schrijfster Thea Beckman.
  • In 2018 is in Nijmegen een trappartij naar hem vernoemd. De trappen tussen Stikke Hezelstraat en Sint Stevenskerkhof.


Klik hier om terug naar pagina bekende personen te gaan.    

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte