logo NG dubbel rood 2 non bold

 

 


Pieter Dijkema   
___________________________________________________________________

 

Pieter Dijkema richt in 1963 met Antoon Croonen het architectenbureau ‘Dijkema & Croonen’ op, nadat ze al vanaf 1956 samengewerkt hadden in Bureau Heyendaal. Dit bureau is vanaf 1950 actief betrokken bij de bouwplannen van het Radboudziekenhuis en de Katholieke Universiteit Nijmegen.
 Afbeeldingsresultaat voor pieter dijkema architect
  Dr. ir. P. Dijkema      
Voorbeelden zijn onder andere Verpleeggebouw A (1954) Studentenkerk (1966) Tandheelkunde (1970) Na 1988 treedt Dijkema terug uit het bureau. Croonen blijft het bureau leiden tot 1997. Dijkema en Croonen hebben in Nijmegen tal van gebouwen ontworpen.
 
Bouwtechnieken en –methoden worden door hem op een originele wijze benut om eigenzinnige bouwwerken te ontwerpen. Hij benadert het ontwerpen als een intuïtief proces en is gegrepen door relaties. Het wezen van een bouwwerk wordt bepaald door de onderlinge relaties van de delen en de relatie tussen binnen en buiten. Tot zijn Nijmeegse ontwerpen behoren onder meer: De woonflat Nassau Staete (1980), het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek (1987), de inmiddels afgebroken Hendrik Heucksteiger met Vischmarktcomplex aan de Waalkade. Het Instituut voor Dermatologie (1992), het Centraal Dierenlaboratorium (1997) en de Rabobank aan het Keizer Karelplein (1998). 
 
Op persoonlijke titel heeft Dijkema de Titus Brandsmakapel aan de Kroonstraat ontworpen.   
 

Klik hier om terug te gaan naar de startpagina architecten  
_____________________________________________________________________________________________________________________________  

 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte