logo NG dubbel rood 2 non bold


Charles Hustinx (burgemeester)   


Charles Marie Joseph Hubert (Charles) Hustinx (Maastricht, 8 december 1902 - Nijmegen, 5 juni 1982) was een politicus namens de RKSP en de KVP.

Biografie   


Charles Hustinx.jpg
Charles Hustinx
   

Hustinx was zoon van Leon Hustinx, bierbrouwer te Maastricht (Lenculenstraat 14) en studeerde rechten in leiden. Hustinx werkte voor de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen als advocaat, procureur en bij de gemeente. In de oorlog zat hij een periode ondergedoken in Beek en Donk. In die tijd was hij waarschijnlijk actief in het verzet, ofschoon hij daar zelf nooit over wilde praten. Na de bevrijding van Zuid Nederland in 1944 ging Charles Hustinx met Louis Beel (latere premier) e.a. naar Koningin Wilhelmina in Engeland om haar te adviseren over de bestuurlijke situatie in Nederland.

Op 16 oktober 1944 werd hij benoemd tot waarnemend burgemeester in Nijmegen en op 20 juni 1945 werd dit een definitieve benoeming. Hij zou deze functie vervullen tot 1 januari 1968. Van 20 oktober 1945 tot 23 juli 1946 was hij tevens lid van de Eerste Kamer. 

In zijn periode als burgemeester leidde hij de heropbouw van het zwaar beschadigde Nijmegen en breidde de stad flink uit. De schilderachtige, maar in verval geraakte stadswijk Benedenstad, die de oorlog had overleefd, werd echter grotendeels gesloopt.

Zijn zoon C.L.A.M. (eveneens Cgharles) Hustinx (Nijmegen, 5 februari 1936) is ook burgemeester geweest, maar niet in de regio. Zoon Charles Hustinx was politicus van de KVP en later het CDA.

Onderscheiding:   


  •  Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.  


Klik hier om terug naar pagina bekende personen te gaan
.


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte