Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Ganzenheuvel

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Ganzenheuvel in Centrum / Benedenstad:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).

Klik hierom terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.


 

 

 

    

              
   




logo NG dubbel rood 2 non bold
   
   
   
   
De kop van de Ganzenheuvel hoek Lange Hezelstraat. 

DSC 0255 3 edited ShiftN naamZoals duidelijk te zien is op de foto hiernaast en onderstaande foto's bestaat het linkse pand op de hoek van de Ganzenheuvel en de Lange Hezelstraat uit een voor- en een achterhuis. Naast het dubbele zadeldak duidt ook het verschil in venstervormen hierop: de vensters in het achterhuis zijn rechthoekig en hebben nog een midden 19de-eeuwse raamindeling, terwijl de vensters in het voorhuis afgeronde bovenhoeken met geprofileerde omlijsting en een laat 19de-eeuwse raamindeling hebben. Tenslotte onderscheidt het achterhuis zich door de aanwezigheid van een tussenverdieping of insteek. Overigens is de serre aan de Ganzenheuvel van vrij recente datum. 

De gevel aan de Lange Hezelstraat kreeg rond 1865 zijn huidige uiterlijk, alleen de houten winkelpui werd later aangebracht. Boven de ingang prijkt een zogenaamde 'gaper', die vroeger als symbool van een drogist werd gebruikt. 

Hoewel dit pand helemaal aan het begin van de Lange Hezelstraat staat, heeft het als laagste huisnummer nummer 4. Dit wordt verklaard door het feit dat er vroeger op het midden van het huidige pleintje aan het begin van de Ganzenheuvel een aantal panden stond. Van deze panden, die in de jaren '50 werden gesloopt, hadden twee hun adres aan de Lange Hezelstraat. Oorspronkelijk had het hierboven beschreven huis dan ook de huisnummers 6-8.

Dit hoekpand is een rijksmonument.
______________________________________________

Ganzenheuvel hoek Hezelstraat M. Verhallen eind 60 3 edited
Rechts van dit hoekpand zijn drie panden zichtbaar onder één dak. Deze drie sterk gerestaureerde huizen aan de Ganzenheuvel hebben een voorgevel die stamt uit de eerste helft van de 19de eeuw, maar waarschijnlijk gaan daarachter oudere panden schuil. De huizen hebben een gemeenschappelijk, hoog opgaand zadeldak. 

Het meest rechtse pand, dat niet wit is geschilderd, is van oorsprong het achterhuis van een pand even verderop van het begin van de Lange Hezelstraat.

Op het middelste en linkse pand van die drie panden zijn in totaal twee dakkapellen aangebracht. Deze zijn niet authentiek en pas aangebracht tijdens de na-oorlogse restauratie. Foto's uit de 60er jaren en 1955 en dus voor de restauratie tonen dat aan (zie tweede en derde fofo). 

Deze drie panden zijn ieder apart een rijksmonument. 
______________________________________________ 

Ganzenheuvel 1955 RAN 3 editedLinks van het hoekpand zijn op de Lange Hezelstraat drie panden zichtbaar en een deel van een vierde pand. Die eerste drie zijn rijksmonumenten. Het meest linkse, half zichtbare met een rode gevel is een gemeentelijk monument (op alle vier de panden kom ik (binnenkort) elders op deze website terug).
_________________________ 

datum 1e foto: 13-02-2016 
bron 1foto: Paul marsman© 
datum 2e foto: 60er jaren van de vorige eeuw 
datum 3foto: 1955 
bron 2foto: M. Verhallen 
bron 3foto: Regionaal-Archief-Nijmegen    



    

              
   




logo NG dubbel rood 2 non bold

    
 
   
   
Spijshuis Uylenspieghel

DSC 0257 3 ShiftN edited naamIn dit ogenschijnlijk historische pand aan de Ganzenheuvel zit al sinds mensenheugenis een eetgelegenheid. 

Vanaf 1975 is dat Spijshuis Uylenspieghel, zoals uit de tekst op de zonwering blijkt. Daarmee wordt geclaimd het oudste restaurant van Nijmegen te zijn.

Toch is er iets bijzonders met dit pand; Het behoort tot de weinige vooroorlogse panden die de slopershamer zijn ontlopen en geheel in stijl is opgeknapt, op de bovenste verdieping dan na.

Dat is op zich nog niet zo bijzonder. Wat wel bijzonder is dat dit pand één van de weinige nog originele vooroorlogse panden in de benedenstad met een openbaar toegankelijke bestemming is, wat op geen enkel monumentenregister voor komt.

Dat laatste is vermoedelijk vanwege de vele aanpassingen die aan dit pand hebben plaatsgevonden. Ook de stijl die is gebruikt voor de bovenste verdieping zal niet bijdragen aan een monumentenstatus.

datum foto: 13-02-2016
bron foto: Paul Marsman©   

Als gevolg van de coronacrisis heeft het restaurant begin 2020 haar deuren gesloten.      


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte