Spoorbrug Maas Waalkanaal

logo NG dubbel rood 2 non bold

 

 

De Spoorbrug Dukenburg is een spoorbrug over het Maas-Waalkanaal en maakt deel uit van de Spoorlijn Tilburg - Nijmegen. De brug verbindt het stadsdeel Dukenburg met de rest van Nijmegen.

In 1977 werd de oude spoorbrug over het Maas-Waalkanaal door de nieuwe vervangen. Redenen daarvoor waren de matige technische staat van de oude brug en het feit dat het kanaal werd verbreed.

De nieuwe spoorbrug lag aanvankelijk op de oever van het kanaal bij Zwanenveld, waar hij grotendeels is gebouwd. Eenmaal klaar zou de brug met behulp van een drijvende bok geplaatst worden.

DSC 0134 3 edited ShiftN naamOp 17 juli 1977 om 22:30u werd wereldkundig gemaakt dat in de Nijmeegse wijk Zwanenveld de nieuwe spoorbrug niet op zijn pijlers terecht was gekomen. De bedoeling was om het 110 meter lange gevaarte dat 11-honderd ton weegt, op te vijzelen en op een ponton te rijden, om het daarna op de pijlers te zetten. Maar door een fout in de berekening kon de brug maar enkele meters worden verplaatst. Een week later zou waarschijnlijk nóg een poging gewaagd worden. Het duurde echter tot 31 juli 1977, 23:55u voordat gemeld werd dat de nieuwe spoorbrug geplaatst was over het Maaswaal-kanaal.

Voor het karwei had de uitvoerende onderneming zeer zwaar materiaal ingezet: een drijvend ponton en twee diepladers met een draagvermogen van 17-honderd ton. De brug werd in oktober 1977 in gebruik genomen.

Tijdens de bouw was het treinverkeer omgeleid over de oude verkeersbrug, die beschikbaar was gekomen omdat de nieuwe Graafsebrug al een tijdje in gebruik was.

datum foto: 11 februari 2016 
bron foto: Paul Marsman© 


Klik hier om terug te gaan naar Nijmegen objecten    

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte