Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Ziekerstraat

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Ziekerstraat in het Centrum:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.   


 

 

 

 

 
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

   
Pand Voss

Het pand Ziekerstraat 1-3 werd in 1950 gebouwd in opdracht van de Gebr. Voss uit Nijmegen.

Architect G.A. Heldoorn uit Leeuwarden ontwierp het warenhuis voor de verkoop van damesconfectie in 1948-1949. In dezelfde periode tekende hij ook het verwante warenhuis aan de Burchtstraat 1 voor Peek & Cloppenburg (thans H&M). Hij ontwierp dit moderne gebouwtype in een traditionalistische bouwtrant met kenmerken van een Italiaans palazzo.

DSC 0542 ShiftN 3 edited naamHet pand staat op de hoek van de Ziekerstraat en de Broerstraat, en maakt een breed front naar eerstgenoemde straat. Het pand maakt deel uit van een gesloten bouwblok rond een expeditiehof (Koningshofje). De hof en daarmee de achterzijde van het pand zijn toegankelijk via een poort aan de Koningstraat. Doordat de Broerstraat iets versmalt ten opzichte van de Molenstraat is dit pand met de lichtreclame op het dak goed zichtbaar vanuit de Molenstraat.

De winkelruimte en de winkelpui op de begane grond zijn enkele keren gewijzigd (1963, 1978, 1981, 1983, 1989) en voorzien van een andere luifel en gevelreclame. De doorsteek achterlangs een eilandetalage werd in 1978 bij de winkelruimte getrokken. Oorspronkelijk bestond iets meer dan de helft van de begane grond uit (eiland)etalages, doorsteek en portieken. Het pand is thans gesplitst in meerdere commerciële ruimten: drie op de begane grond en op de verdiepingen.

Momenteel zitten er andere winkels in, waaronder een broodverkoper.

Dit gebouw is een gemeentelijk aangewezen monument.

datum foto: 26-02-2016
bron foto: Paul Marsman©   


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte