Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Stationsgebied (Stationsplein, Tunnelweg)

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan en rondom het Stationsgebied Centrum/Midden:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.   


    

   

    

    

    

   

   

   

   

 

       
   




logo NG dubbel rood 2 non bold

   
Tunnelweg   

De Tunnelweg is een straat in Nijmegen die vernoemd is naar de naamloze tunnel die onder station Nijmegen doorloopt.

Deze tunnel wordt Stationstunnel genoemd, niet te verwarren met de passagierstunnel die binnen in het station onder de perrons doorloopt.

DSC 1491 3 edited naamDe tunnel verbindt het stadscentrum met Oud-West en de Tunnelweg maakt deel uit van doorgaande verbinding tussen het Keizer Karelplein en Nijmegen-West, Beuningen en Weurt en is één van de drukste verkeersaders in de stad.

De tunnel werd op 1 juli 1966 geopend en is 211,08 meter lang en was bij opening de langste stationstunnel van Nederland. Het ontwerp was van architect Sybold van Ravesteyn die aan de kant van Nijmegen-West ook een betonnen pergola bedacht.

Er zijn vier gescheiden delen, de buitenste twee voor voetgangers en fietsers en de binnenste twee zijn uitgevoerd als tweebaansweg voor gemotoriseerd verkeer. In de zuidelijke voetgangersverbinding is een opgang naar de passagierstunnel in het station zelf.

In 2008 werd de tunnel gerenoveerd. De pergola werd gesloopt en de tunnel werd lichter gemaakt.

datum foto: 20-05-2016 
bron foto: Paul Marsman© 


 

 

 

    
   




logo NG dubbel rood 2 non bold

   
      
   
Beeldhouwwerk op Stationsplein   

DSC 1038 3 edited ShiftN naamBeeldhouwer Jo Uiterwaal ontwierp en realiseerde in 1953 het beelhouwwerk op en rond het nieuwe na-oorlogse Stationsplein. De 1e afbeelding voorstellende drie staande figuren, maar op de foto snakkend naar een poetsbeurt. 

Uiterwaal heeft nagenoeg alle beelden op en rond het na-oorlogse stationsplein gemaakt. Deze beelden van de foto stonden aanvankelijk bovenop de luifel van de ingang van het gebouw zoals dat in de 50-er jaren is gebouwd. Na de gereedkoming van de nieuwe entree in 1993 werden deze beelden naar de huidige locatie, naast de stationstoren en ingang verplaatst. 

Johannes Wilhelmus "Jo" Uiterwaal (IJsselstein, 21 mei 1897 - Utrecht, 11 juni 1972) was een Nederlands beeldhouwer en meubelontwerper. Uiterwaal werd geboren als zoon in een katholiek gezin. Zijn vader was houtsnijder. Van de negen kinderen zijn Jo en zijn oudere broer Steph verder gegaan in de beeldhouwkunst.  

DSC 1034 3 edited naamUiterwaal leerde het vak als leerling van A.J. Dresmé, waar hij werk uitvoerde in opdracht van Mendes da Costa. De invloed van Mendes da Costa is duidelijk zichtbaar in het naoorlogse werk van Jo. Van 1918 tot 1920 volgde hij een avondopleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Utrecht waar hij les kreeg van Willem van Leusden. Samen met Steph nam hij ook deel aan het tekenclubje van Willem van Leusden. Een tekenclubje dat al vroeg experimenteerde met nieuwe stijlen als het kubisme en zeer belangrijk werd voor de ontwikkeling van de kunst in Utrecht. Jo bleek hierbij duidelijk de meest getalenteerde te zijn, ook ten opzichte van zijn broer. Zijn beelden die hij in deze periode maakte, en de beelden die hij heimelijk daarna maakte, bleken zeer vernieuwend en worden beschouwd als de meest geslaagde kubistische beeldhouwwerken in Nederland. Hier kwamen de broers in contact met Gerrit Rietveld met wie Jo en ook zijn broer Steph samen nog enkele meubels hadden ontworpen.

Op de 2e foto nog een beeld van Uiterwaal, een paard met ruiter op een zuil.  

datum foto's: 24-03-2016
bron foto's: Paul Marsman©   


 

 

                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte