Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Goffertweg

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Goffertweg in de wijk Goffert, Nijmegen Midden:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Midden.      


 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

    
   




logo NG dubbel rood 2 non bold

   
   
Voormalige LTS Dr. Poels     

Dit schoolgebouw staat aan aan de Goffertweg.

DSC 0464 2 edited ShiftN naamVroeger was dit de LTS (Lagere Technische School). Daarvoor heette het gewoon Ambachtsschool. In de LTS tijd had deze school bij de leerlingen de bijnaam: Collditz. De ouderen onder ons zullen nog wel weten waar dit vandaan kwam.

Het oorspronkelijke gebouw (foto's in bijlage) is een ontwerp van het architectenbureau Deur en Pouderoyen. Het is een waardevol gebouw en gebouwd in 1956-1957 uit de wederopbouwperiode 1945-1975. Het stenen deel links is van buiten nog authentiek, maar het glazen deel rechts is recent aangebouwd, deels ter vervanging van een eveneens stenen authentiek deel.

Nijmegen had sinds 1901 een neutrale ambachtsschool (algemeen bijzonder) aan de Nieuwe Marktstraat. Geïnspireerd door de Duitse priester Adolph Kolping ijverden lokale gezellenverenigingen al in de negentiende eeuw voor katholiek nijverheidsonderwijs. In Nijmegen initieerde de Katholieke Gezellen Vereniging St. Joseph kort na haar oprichting in 1880 een avondtekenschool in de Sint Josephshof (het latere Kolpinghuis) aan de Smetiusstraat. In de jaren dertig van de vorige eeuw zette de vereniging zich in voor een katholieke ambachtsschool, waarvoor de gemeenteraad in 1938 bereid was subsidie te geven. Maar het zou nog tot 1949 duren voor de Katholieke Ambachtsschool tot stand kwam.


"Waar een leerling kon worden opgeleid tot een ‘zedelijk-godsdienstig hoogstaand werkman met verantwoordelijkheidsgevoel…" (citaat uit: Gedenkboek Kolpingvereniging; Tromp 37-39; Stamkot 37-38).

LTS Dr. Poels Geheugen van Nijmegen Noviomagus.nl RAN 1970 2Op 15 september 1949 opende de RK School voor ambacht en techniek Dr. Poels, haar deuren in de Sint Josephshof aan de Smetiusstraat. De school ontleende haar naam aan dr. Henricus Andreas Poels (1868-1948), een voorman van de katholieke sociale beweging. De dagschool begon met 120 leerlingen verspreid over de opleidingen metaalbewerken en houtbewerken, niet lang daarna uitgebreid met brood- en banketbakken, schoentechniek en andere vakgebieden. In 1955 kreeg de school er een ‘afdeling voor zwakbegaafden’ bij. In feite ging het hier om de bekostiging van de onderwijs- en opvangactiviteiten door de Broeders van Liefde van het internaat Jonkerbosch. Deze afdeling groeide uit tot een zelfstandige school onder de naam LTS St. Jozef (later Technische school Jonkerbosch) aan de Hatertseweg.

In 1957 verhuisde de Dr. Poelsschool aan de Smetiusstraat, inclusief de noodlokalen elders in de stad, naar het nieuwe pand aan de Goffertweg.

In 1986 fuseerden vanwege teruglopende leerlingenaantallen de RK School voor Ambacht en Techniek Dr. Poels en de Katholieke Technische School Roncalli tot de RK Technische School Poels-Roncalli. Deze fusieschool werd eveneens in het pand aan de Goffertweg gehuisvest.

In 1994 fuseerden deze school met de Pius XII Mavo en de Scholengemeenschap De Kronenburg tot het PPK (Pius/Poels-Roncalli/Kronenburg) College. Aanleiding voor de fusie waren ook nu de teruglopende leerlingenaantallen.

LTS Dr. Poels Goffertweg Nijmegen Toen 1957 nog zonder mozaek 2Een jaar later in 1995 fuseerden het PPK College met het Canisius College-Mater Dei en de Beekse Michaël Mavo tot het Canisius College. Het gebouw aan de Goffertweg werd een dependance van dit befaamde Canisius College voor VWO, HAVO en VMBO.

Het mozaïek rondom de hoofdingangingang van de school bovenaan de trappartij is in 1957, direct na de oplevering van het gebouw, ontworpen door Hugo Brouwer en Lambert Simon. De kunst is als het ware geïntegreerd in het gebouw. Dit is een van de kenmerken van de na-oorlogse kunst, ook wel wederopbouwkunst genoemd.

Het mozaïek, genaamd "de zeven dagen van de week," verwijst naar het technisch onderwijs. In het midden wordt met hamer en aambeeld gewerkt. Verder worden meubels, huizenbouw, electriciteit en tuingereedschap uitgebeeld. Vijf dagen werk en twee dagen rust maken samen zeven dagen. Dit is de inspiratie voor de titel die de kunstenaars bedachten voor dit werk.

Hugo Brouwer ('s-Gravenhage 1913 - 1986) was een Nederlands schilder, glazenier en beeldhouwer. Hij woonde en werkte in Nuenen. In de omgeving van deze plaats zijn ook veel van zijn kunstwerken te vinden. Hij was een veelzijdig kunstenaar, die monumentale kunstwerken voor kerkelijke en wereldlijke gebouwen heeft vervaardigd.

Lambert Simon (Den Helder 1909 - 1987) was een Nederlands schilder, tekenaar, beeldhouwer, muurschilder en glazenier.

Het linkse en ook oudere deel pand staat op een soort "shortlist" om als monument voorgedragen te worden. Voordat het dan zover is zijn we heel wat jaren verder. Op die lijst staat het ook al jaren.

Momenteel zit er een VMBO-campus in.

De 1e foto is nog uit de Canius College periode.  
De 2e foto is van rond 1970 van het authentieke gebouw.  
De 3e foto is van 1957 toen het net klaar was en nog zonder het mozaïek.

datum 1e foto: 25-02-2016
bron 1e foto: Paul Marsman© 
  
datum 2e foto: ca. 1970
bron 2e foto: Geheugen van Nijmegen-Noviomagus (Facebook)
auteursrechten 2e foto: RAN
  
datum 3e foto: 1957
bron 3e foto: Nijmegen Toen (Facebook)