Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Sint-Annastraat in Nijmegen Midden

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de St. Annastraat in Nijmegen Midden:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen midden.    


    

   

 

 

 

 

 

 

   

    

 
   





Grote vrijstaande villa
   logo NG dubbel rood 2 non bold

De villa is verhoogd gelegen aan de oostzijde van de St. Annastraat in de wijk Sint Anna, ongeveer ter hoogte, maar dan aan de andere kant van de Hatertseweg en Reestraat. De voortuin wordt aan de straatzijde afgesloten met een ijzeren spijlenhek op een gemetseld muurtje dat lijkt te zijn aangebracht bij een wijziging van de straat.  

De villa is in 1883 gebouwd in eclectische stijl, vermoedelijk in opdracht van P.C. Zuijderhoudt, wiens naam voorkomt op de eerste steen. Ooit woonde hier ook de directeur van het iets verderop gelegen Canisius Ziekenhuis.

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt twee bouwlagen onder een samengesteld dak. Het dak, gedekt met zink, bestaat uit een plat gedeelte langs de zijgevels en daartussen een licht hellend zadeldak. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. De gevelopeningen hebben een getoogd bovenlicht en een geprofileerde gestucte omlijsting met getoogde bovenzijde met daarin een sluitsteen. De voor-, linker- en rechter zijgevel hebben hoeklisenen in de vorm van gepleisterde hoekblokken. 

De symmetrisch ingedeelde voorgevel bevat een middentravee, die wordt gemarkeerd door gepleisterde lisenen. De lisenen hebben cannelures en zijn voorzien van blokken. Op de begane grond zijn de blokken voorzien van rustica. De gevel bevat in het midden op de begane grond een geheel gepleisterd portiek met een hardstenen stoep en een trede daarvoor. De entree bestaat uit een dubbele houten deur met glaspaneel achter siersmeedwerk en een enkelruits licht getoogd bovenlicht boven een eenvoudig geprofileerd kalf. Het rijk geprofileerde kozijn heeft een hardstenen onderdorpel en hoge neuten. De portiek wordt aan de voorzijde geaccentueerd door een getoogde, geprofileerde boog met casement, die rust op pilasters, die onder meer zijn voorzien van schijnvoegen. De zijwanden van de portiek bevatten een halfrond afgesloten nis en het plafond een gestuct rozet. Boven de portiek bevindt zich een groot balkon op zware, rijk geprofileerde consoles met onder meer acanthusblad. Het balkon heeft een houten balustrade en is bereikbaar via een 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. Links en rechts van de middenpartij heeft de gevel op de begane grond en de verdieping een venster met deels gewijzigde indeling. De gevel wordt bekroond met een gepleisterde frontonachtige verhoging ter plaatse van het zadeldak, waarin zich een getoogd venster bevindt met twee getoogde raampjes. 

DSC 1307 3 edited naamDe linker zijgevel heeft links op de begane grond een T-venster en op de verdieping een tot deur verbouwd venster, dat toegang geeft tot een vluchttrap. Rechts heeft de gevel op de begane grond een vijfzijdige erker met enkelruits schuifvensters. Op de erker bevindt zich een balkon met houten balustrade, toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. De gevel wordt afgesloten met een hoofdgestel. 

De achtergevel is zeer eenvoudig uitgevoerd en bevat geen gepleisterde versieringen. De gevel bevat links van een het midden een verspringing. In het terugliggende linker gedeelte is daardoor plaats voor een terras met daarboven een balkon. Het terras is toegankelijk via een meerruits stolpdeur met 2-ruits bovenlicht. Het balkon is toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. Het rechter deel van de gevel heeft op de begane grond in het midden een T-venster en rechts een smalle toegang met enkelruits bovenlicht, de eerste verdieping heeft in het midden een 4-ruits schuifvenster met enkelruits bovenlicht en rechts een enkelruits venster. De zolder heeft een getoogd venster met daarin twee getoogde raampjes. 

De rechter zijgevel heeft op de begane grond links een rechthoekige serre met enkelruits ramen en in het voorvlak een dubbele schuifdeur. Op de erker bevindt zich een balkon met houten balustrade, toegankelijk via een 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. De deurpartij heeft een geprofileerde gestucte omlijsting met getoogde bovenzijde met daarin een sluitsteen. De gevel wordt afgesloten met een hoofdgestel. 

Het pand heeft een rijk gedetailleerd interieur met onder meer een keur aan stucplafonds en een hal met een witmarmeren lambris, vloer en drempels. De wanden zijn hier voorzien van stucpanelen. De trap heeft eenvoudige gedraaide trappalen en gietijzeren balusters. 

Waardering:
- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een villa met ornamentiek bedoor het eclecticisme. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de ornamentiek in de voorgevel en de onderdelen in het interieur. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de St. Annastraat, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare herenhuizen, welke samen met de oudere en latere typen en stijlen goed de ontwikkeling van de bouw van herenhuizen weergeven.
- Van stedenbouwkundige waarde door de prominente, verhoogde situering aan de St. Annastraat, vrijwel in het verlengde van de Hatertseweg.
- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting voor de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale herenhuizen langs de uitvalswegen dat met het verwijderen van de vestingwerken aan het eind van de 19de eeuw mogelijk was geworden. 

Momenteel zit er een bedrijf in. 

Dit prachtige pand is een rijksmonument. 

datum foto: 9 april 2016
bron foto: Paul Marsman©   


    
   




logo NG dubbel rood 2 non bold

Voormalige Bloemisterij    

Het gebouw is ontworpen door de Nijmeegse architect Charles M.F.H. Estourgie (1884-1950) en is gebouwd aan de Sint Annastraat volgens een ontwerp uit 1935.

Opdrachtgever was W. de Kluys, die in het naastgelegen huis woonde. Estourgie was bij De Kluys aanbevolen door overbuurman Frans Jurgens van het landhuis Heyendaal, van wie Estourgie al ruim twintig jaar de huisarchitect was. Jurgens raadde De Kluys echter wel aan geen leien op zijn dak te nemen zoals hijzelf had gedaan. Het werd koper. Met dit koperen dak en de door glas overheerste voorzijde is het pand een unicum in het oeuvre van Estourgie, wiens werk zich kenmerkt door baksteen met pannendaken. Het ontwerp vertoont invloeden van de Amsterdamse School.

DSC 2057 3 ShiftN edited naamOmschrijving
Het pand is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond met een halfronde voorzijde en telt bouwlaag onder een met koper gedekt schilddak, dat aan de voorzijde de ronding volgt. De nok is voorzien van een gestileerde draak. Het dak steekt ver over en is voorzien van een geprofileerde bakgoot. De muren zijn opgetrokken in gele baksteen op een rode plint en gemetseld in noors verband. De vensters, behalve die in de voorgevel, hebben zwart geglazuurde lekdorpeltegels en worden ontlast met een anderhalf steens rollaag.

De halfronde VOORGEVEL bevat stalen vensters tussen ronde stalen staven. De vensters hebben enkelruits onderramen en bovenlichten bezet met glas-in-lood. Het glas-in-lood is overwegend helder met aan de zijkanten blauwe en gele ruitjes. De bovenlichten scharnieren om en om aan de boven- en onderkant. Vlak onder het kalf bevinden zich oorspronkelijke ventilatieopeningen. De vensters hebben een doorlopende onder- en bovendorpel van zwartgrijze terrazzo.

De RECHTER ZIJGEVEL bevat de hoofdentree, bestaande uit een paneeldeur met 3-ruits glaspaneel en 6-ruits zijlichten. De deur is voorzien van siersmeedwerk. Het kozijn is voorzien van een hardstenen onderdorpel en neuten. Op de kruising van de stijlen met de bovendorpel zijn ver uitstekende klossen aangebracht. De entree is gevat in een portiek bestaande uit rood bakstenen penanten eindigend in een uitstekend blok terrazzo. Rechts bevat de gevel een drielicht met gedeelde bovenlichten met 3-ruits vensters. Voor de plint is een gemetselde bloemenbak aangebracht, aan de rechterzijde bemet een hoger opgetrokken muurtje.

De ACHTERGEVEL bevat links een toegang met paneeldeur met 12-ruits glaspaneel en fraai smeedijzeren beslag. Rechts van de toegang bevinden zich twee vensters met 2-ruits stolpramen en gedeelde bovenlichten met elk 3-ruits ramen. Het dakvlak heeft een driehoekige dakkapel met een 3-ruits raam.

De LINKER ZIJGEVEL heeft een rond venster met meerruits gietijzeren raam. Op de scheiding tussen de gevel en de glaspui bevindt zich een penant met haaks daarop een laag muurtje als scheiding tussen voor- en zijerf.

De indeling van het INTERIEUR is nog grotendeels oorspronkelijk ondanks de daarin geplaatste tussenwandjes. Van het oorspronkelijke sobere interieur resten de vloertegels, een deel van het balkenplafond, enkele kasten en de tegels op de vensterbanken.

Waardering:
- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een bloemisterij uit het midden van de jaren dertig. Het pand valt op door de heldere opzet van een winkel met een zeer grote glaspui en een meer gesloten werkruimte daarachter. Het is door het gebruik van veel glas en koperen dak een unicum in het oeuvre van architect Estourgie. Het pand valt ook op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik - koper en terrazzo - en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de grote glaspui en de gestileerde slang op de nok.
- Van stedebouwkundige waarde door de combinatie van vormgeving en ligging van dit pand tussen de overwegend 19de eeuwse villa- en herenhuisbebouwing langs deze zijde van de St. Annastraat.
- Van cultuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een specifiek voor de bloemisterij ontworpen gebouw met grote glazen, te ventileren etalage/winkel en meer gesloten werkruimte voor onder meer het bloembinden.

Momenteel zit er een rijschool in.

Deze voormalige bloemisterij is een rijksmonument.  

datum foto: 29-10-2016 
bron foto: Paul Marsman©