Binnenkort op logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Lent, Laauwikstraat en Visveldsestraat

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Laauwikstraat en Visveldsestraat in Lent (Nijmegen Noord):  

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Noord (Lent).   


 

   

   

   

   

   

    
   
logo NG dubbel rood 2 non boldTuinmuren
     

Deze zijn te vinden bij een pand aan de Visveldsestraat te Lent.

Vermoedelijk datereert de muur uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. De bijbehorende tuindersboerderij en kassen hebben weinig monumentale waarden. Deze vallen dan ook buiten de bescherming.

Het rivierengebied tussen Nijmegen en Arnhem heeft door de overstromingen van de Waal en de Rijn, die zich eeuwenlang jaarlijks voordeden, een bodemgesteldheid gekregen die zeer geschikt is voor tuinbouw. Een groot aantal tuinders heeft zich de afgelopen eeuwen in Lent en omgeving gevestigd.

Tuinmuren werden door tuinders aangebracht om het microklimaat te beïnvloeden ten gunste van de groente- en fruitteelt. De muren hielden de koude wind weg van de moestuinen, broeibakken en kassen. Daarnaast werden tegen de tuinmuren diverse soorten fruit geteeld. Aan de zogenaamde spalierhaken werden houten latten (spalieren) gehangen, waartegen het fruit kon groeien.

DSC 2669 Lent Visveldsestraat bij 1 3 edited naamVan de vele tuinmuren die in Lent hebben gestaan zijn er nog slechts enkele over. Bij een pand aan de Visveldsestraat staan er twee.

Rechtsachter een boerderij bevindt zich, haaks op de Visveldsestraat, een tuinmuur met penanten (zie foto). Deze tuinmuur was gepleisterd, maar het pleisterwerk heeft nagenoeg geheel losgelaten. Ter plaatse van de penanten zijn aan de noordelijke zijde van de muur (foto) spalierhaken aangebracht. Tegen de zuidzijde van de muur is een kleine kas aangebouwd, deze kas valt buiten de bescherming.

Architectuurhistorische waarde:
De tuinmuren aan de Visveldsestraat in Lent zijn een goed en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van tuinmuren behorende bij een tuinbouwbedrijf. De muren hebben voor Lent en de gemeente Nijmegen zeldzaamheidswaarde en door de uitvoering en detaillering typologische en architectuurhistorische waarde.

Stedenbouwkundige waarde:
De tuinmuren zijn een onderdeel van de historische gegroeide bebouwing aan de Visveldsestraat. De tuinmuur direct aan de straat speelt een belangrijke rol in het straatbeeld. Bovendien verwijzen de tuinmuren naar het oorspronkelijke grondgebruik van Lent.
Als zodanig hebben de tuinmuren stedenbouwkundige waarde.

Cultuurhistorische waarde:
De tuinmuren herinneren aan de geschiedenis van het dorp Lent, waarin de tuinbouw een zeer belangrijke rol heeft gespeeld. Zij hebben derhalve cultuurhistorische waarde.

De tuinmuur is beschermd als gemeentelijk monument.

datum foto: 16-05-2017 
bron foto: Paul Marsman© 


    
   
logo NG dubbel rood 2 non bold


Voormalige boerderij   

Een tot woonhuis omgebouwde boerderij met achterliggende schuur aan de Laauwikstraat in Lent.

Nu de boerderij naast dit pand recentelijk is gesloopt vormt deze boerderij de aanzet tot de wat meer aaneengesloten bebouwing in de richting van het dorp. De voorgevel van de boerderij is gedurende de zomermaanden door een 3-tal blauwe regens grotendeels aan het oog onttrokken.

DSC 2662 Lent Laauwikstraat 47 3 edited naamDe boerderij is gedekt met een zadelkap boven betrekkelijk hoge witgepleisterde zijgevels en voorzien van gesmoorde o.h. pannen.
Symmetrische voorgevel met schuiframen ter weerszijde van de voordeur met bovenraam, alsmede 2-vierruitsramen op de zolderverdieping en gietijzeren rondraam in de topgevel. De muuropeningen zijn voorzien van segmentbogen met sluitstenen en aansluitende gepleisterde gevelbanden. Symmetrische achtergevel met segmentboog deel- en staldeuren, alsmede een hooiluik.

De schuur bestaat uit een rechthoekige bouwmassa, voorzien van mansardekap en dwars geplaatste aangebouwde schuur voorzien van zadelkap met eveneens gesmoorde o.h. pannen.

Langs de voortuin aan de Laauwikstraat staat een smeedijzeren hekwerk.

Redelijk gave 19de eeuwse boerderij welke qua type voortborduurt op het hallehuis en qua detaillering inspeelt op de in die tijd in zwang zijnde toepassing van prefab gevelornamenten.

Deze voormalige boerderij is inclusief het hekwerk een gemeentelijk aangewezen monument.

datum foto: 16-05-2017 
bron foto: Paul Marsman© 


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte