Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Wolfskuilseweg

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Wolfskuilseweg in Nijmegen West:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen West.    


    

   

    

    

      

   

   

   

   

   

 
   
logo NG dubbel rood 2 non bold

Wolfskuilseweg   

De Wolfskuilseweg had vroeger - tot in de jaren '60 - een andere loop. De weg begon, net als nu, van de Graafseweg naar de kruising met de Molenweg. Hier boog de weg echter af naar het noordoosten en volgde het de huidige loop van de Molenweg, tot aan de Dikkeboomweg. Rond de oorlog werd de weg doorgetrokken naar de Tweede Oude Heselaan.
Rond 1960 werd de Wolfskuilseweg vanaf de kruising met de Molenweg verlengd tot de Energieweg, die in diezelfde tijd werd aangelegd. De nieuwe Wolfskuilseweg werd langs het dorp Hees aangelegd.   


   

    

    

   

 

 

 

 

 

 

    

   

 
     
logo NG dubbel rood 2 non bold

Bedrijfspand met woning

Dit pand staat aan de Wolfskuilseweg op de hoek met de Oude Graafseweg.

Een zeer eigenaardig gevormd en geheel gepleisterd blokvormig pand in twee bouwlagen met een plat dak en aan alle zijden hoge pannengedekte schilden. Oorspronkelijk was dit geheel onderdeel van een melkfabriek-complex.

De benedengevel aan de Wolfskuilseweg ligt terug achter een rij kolommen die de bovenste verdieping dragen. De benedenpui is voorzien van een imitatie- natuursteenblokken-decor, waarin twee grote vensters en een smalle middendeur zijn uitgespaard.

DSC 1016 3 edited ShiftN naamDe eerste verdieping heeft een indeling met zeer vlakke uit lijstwerk bestaande pilasters op de hoeken en tussen de drie openingen: vensters met afgeronde bovenhoeken opzij, en een op dezelfde wijze omlijste balkondeur in het midden. Verder bevat het een geprofileerde band met een stucornament omlijste deur en ramen. Voor de deuren is een klein balkon met gietijzeren hek aangebracht. Vlakke kroonlijst met palmetornament boven de middelste pilasters. De goot steunt op blokken.

Boven de deur op de eerste verdieping en in de rechterzijgevel bevinden zich later, rond de eeuwwisseling, toegevoegde dakkapellen. In de zijgevel bevinden zich twee assen op de etage en op de benedenverdieping venster.

Bouwjaar: ca. 1870-1875.

Er heeft in de tweede helft van de vorige eeuw decennia lang een kapperszaak in gezeten.

Belangwekkend voorbeeld van vrij vroege datum om bedrijfsruimte en royaal woonhuis met elkaar te verbinden. Beeldbepalend voor de straathoek.

Dit complex geniet monumentenbescherming van de gemeente Nijmegen.

datum foto: 21-03-2016
bron foto: Paul Marsman©   


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte