Binnenkort op
logo banner NG smal in hoogte:  
 - Mogelijkheid aan deze website te doneren
 - Veel moois in Ubbergen en Beek 
 - Het ontstaan van de Broerdijk   
 - Kerken in Lindenholt

Oude Haven

logo NG dubbel rood 2 non boldOp deze pagina staan de objecten in/aan de Oude Haven in de Benedenstad:   

Klik op het item wat u wilt zien voor directe toegang of scroll door alle artikelen van deze straat. Via het balletje met pijl rechts onderaan komt u hier weer terug (browsers in Windows).   

Klik hier om terug te gaan naar de pagina Nijmegen Centrum / Benedenstad.


       

    

    

   

   

   

   

   

   

   

       
   




logo NG dubbel rood 2 non bold

Dubbel woonhuis

Dit huis staat aan de Oude Haven op de hoek met de Nieuwe Markt.

Een hoekpand in twee bouwlagen. Het is opgetrokken uit baksteen met geschilderde banden. Er zit een plat dak op met dakschilden die met pannen gedekt zijn.

De afgeschuinde hoek heeft een as, met op de etage een balkon.

DSC 2958 Oude Haven 2 hoek Nieuwe Markt ShiftN 3 edited naamDe gevels aan de Oude Haven en Nieuwe Markt hebben elk drie assen. Aan de Nieuwe Markt is de middelste ervan uitgewerkt als risaliet. In het midden van de gevels boven de vlakke kroon- en gootlijst bevindt zich een gemetselde kleine trapgevel met dakkapel.

De vensters zijn beneden boogvormig met blokken. Op de etages zijn de vensters recht met segmentbogen met blokken.

De ingang zit verzonken in een verhoogd portiek in de middelste as aan de Oude Haven. in een portiek in de middelste as aan de Nieuwe Markt zitten tuindeuren (achter de struik en derhalve niet zichtbaar.

Bouwjaar: circa 1890-1895.

Karakteristiek hoekpand van belang voor de straatwand.

In de rechter as aan de Oude Haven zitten twee dichtgemetselde vensters. Dat is niet origineel, maar is aangebracht in de tijd dat er nog raambelasting geheven werd.

Dit hoekpand is een gemeentelijk monument.

datum foto: 27-10-2017 
bron foto: Paul Marsman© 


       
   




logo NG dubbel rood 2 non bold

Groot dubbel herenhuis   

Dit historische pand is gelegen aan de noordzijde van de Oude Haven.

De panden zijn gebouwd in 1871 in neoclassicistische stijl, vermoedelijk in opdracht van P.F.I. Noorduijn, wiens naam voorkomt op de zogenaamde `eerste steen,` geplaatst in de achtergevel van het rechter pand.

Omschrijving:
Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt twee bouwlagen boven een hoog souterrain onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt samengesteld dak. Het dak bestaat uit een schilddak aan de voorzijde en twee haaks daarop staande schilddaken aan de achterzijde. Deze laatste corresponderen met de twee woonhuizen.
Het pand bestaat in feite uit een breed woonhuis rechts met een symmetrische voorgevel en links een smaller woonhuis met een, iets terug gelegen asymmetrische voorgevel.

De VOORGEVEL bevat een hoge plint van hardsteen, die eindigt als onderdorpel van de vensters op de bel-etage, en heeft een cordonlijst onder de vensters van de verdieping. De gevel wordt afgesloten met een hoofdgestel met in het fries het centrelis-motief en met modillons onder de kroonlijst. De gevelopeningen hebben een getoogde bovenzijde, op de bel-etage voorzien van afgeronde hoeken. De gevelopeningen hebben, tenzij anders staat aangegeven, een omlijsting in plijsterwerk, op de bel-etage met een verzwaarde bovenzijde met breed kuifstuk. De vensters op de bel-etage hebben in het onderraam een horizontale middenroede en een enkelruits bovenlicht. De vensters op de verdieping hebben een 2-ruits stolpraam en een enkelruits bovenlicht. Onder de ramen bevindt zich een gepleisterd vak met paneelindeling. Voor het onderraam is een sierlijk bewerkt rooster van gietijzer aangebracht.

DSC 2955 Oude Haven 86 88 ShiftN 3 edited naamHet rechter deel van de voorgevel is vijf vensterassen breed en bevat in het midden een diep portiek, bereikbaar via een hoge hardstenen trap. De portiek bevat een paneeldeur met glaspanelen achter deurroosters van siersmeedwerk. Boven de deur een enkelruits getoogd bovenlicht. De entree is gevat in een gepleisterde omlijsting met breed kuifstuk. De voorzijde van de portiek kent een versmalling door middel van gepleisterde pilasters met blokmotief, die uitmonden in een gedrukte boog met centrelis-motief. Boven de portiek bevindt zich een balkon met sierlijk vormgegeven, opengewerkt gietijzeren balusters. De onderzijde van het balkon heeft een paneelindeling met in het centrum een lichtpunt. Het balkon is toegankelijk via een, enigszins terug gelegen 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. De opening in de gevel is voorzien van gepleisterde pilasters die eindigen in een segmentboog. De gevelopening bevat hier aan de bovenzijde een zware getoogde kroonlijst met daarop een brede kuif. De gevel heeft links en rechts van de middenas op beide bouwlagen twee vensters. Boven de middenas bevat het dakvlak een getoogde dakkapel met bewerkte voorzijde en twee halfrond gesloten vensters. De plint bevat brede vensters achter roosters van siersmeedwerk met daarboven terugliggende vakken. Geheel rechts bevindt zich een toegang tot het souterrain.

Het linker deel van de voorgevel is drie vensterassen breed en bevat in de linker as een iets minder diep portiek met entree, bestaande uit een eenvoudige paneeldeur met enkelruits bovenlicht. De entree is bereikbaar via een hardstenen trap. De gevel heeft verder op de bel-etage twee en op de verdieping drie vensters. Boven de middenas bevat het dakvlak een getoogde dakkapel met bewerkte voorzijde en twee halfrond gesloten vensters. De plint bevat smalle vensters achter roosters van smeedwerk met daarboven terugliggende vakken.

De ACHTERGEVEL is door lisenen verdeeld in twee vakken die zich verhouden als een staat tot twee. De lisenen zijn gepleisterd en bevatten op de bel-etage schijnvoegen en op de verdieping een spiegel. De gevelopeningen hebben een gepleisterde omlijsting, die op de bel-etage en de verdieping iets van elkaar verschilt. Het linker vak bevat op de bel-etage links een tweelicht met twee schuiframen met 2-ruits onderramen en enkelruits bovenlicht, in het midden een toegang met deur met 2-ruits glaspaneel en rechts een grote pui met 4-ruits stolpdeuren en 2-ruits bovenlicht. Rechts naast de deur bevindt zich de zogenaamde `eerste steen', gemaakt van zandsteen en met de inscriptie `P.F.I. NOORDUIJN / 10 AUG. 1871' De verdieping heeft links en rechts een tweelicht met schuiframen met 4-ruits onderramen en in het midden een schuifvenster met 4- ruits onderraam, allen met enkelruits bovenlicht.

Het rechter vak bevat op de bel-etage een venster en een toegang en op de verdieping twee tweelichten met schuiframen met 4-ruits onderramen en enkelruits bovenlichten.

Het rechter deel van het pand (het linker deel is niet bezocht) heeft een rijk INTERIEUR en bevat onder meer stucplafonds met rijk gedetailleerde midden- en hoekornamenten. Verder hebben ramen en deuren fraai vormgegeven hang- en sluitwerk. Tenminste vertrek heeft een grijsbruin marmeren mantel. De vensters hebben binnenluiken. De trap heeft gietijzeren balusters en kardoezen onder de treden. Ter hoogte van het bordes bevindt zich in de rechter zijgevel een rond gietijzeren venster naar een lichtschacht. Het venster heeft een indeling in de vorm van een bloem.

Waardering:
- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een groot dubbel herenhuis met ornamentiek bedoor het neoclassicisme. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de ornamentiek in de voorgevel en de onderdelen in het interieur.
- Van stedebouwkundige waarde door de prominente situering aan de Oude Haven. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Oude Haven, waarbinnen het pand behoort tot nog resterende pakhuizen en herenhuizen, die verwijzen naar het verleden van deze straat.
- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is vermoedelijk gebouwd als huisvesting voor van de ondernemers die rijk zijn geworden met de handelsactiviteiten aan de haven.

Dit dubbele herenhuis is als geheel één rijksmonument.

datum foto: 27-10-2017 
bron foto: Paul Marsman©  


    
   





Rij historische pandenlogo NG dubbel rood 2 non bold

Rechts op de foto wit gepleisterd oorspronkelijk winkelpand met woningen aan de noordzijde van de Oude Haven in de Benedenstad.

Door verbinding van twee panden ontstane brede gevel van twee bouwlagen, geheel gepleisterd, onder een afgeschuind zadeldak aan de linkerzijde en een schilddak aan de rechterkant. De gevel wordt ingedeeld door een geprofileerde lijst boven de onderpui en een dergelijke band onder de etagevensters. Op de verdieping vijf ramen, op ongelijke afstanden, met afgeronde bovenhoeken. Op de begane grond rechts een winkelpui bestaande uit een etalage geflankeerd door twee trapgangen, alle met gebogen bovenzijde.Links twee vensters met gebogen bovenzijde; het meest linkse ervan gecombineerd met een smalle deur. In de zijgevel rechthoekige vensters.Gestucte kroonlijst.

Bouwtijd: ca. 1865-1875.
Pand van grote betekenis door de ligging aan het rivierfront en op de hoek van de Papengas.

Dit pand geniet gemeentelijke monumentenbescherming.
_____________________

DSC 0267 4 edited ShiftN naamTwee panden verder naar links een groot dubbel herenhuis, eveneens gelegen aan de noordzijde van de Oude Haven. De panden zijn gebouwd in 1871 in neoclassicistische stijl, vermoedelijk in opdracht van P.F.I. Noorduijn, wiens naam voorkomt op de zogenaamde "eerste steen."

Het in kruisverband gemetselde, bakstenen pand is opgetrokken op rechthoekige grondslag en telt twee bouwlagen boven een hoog souterrain onder een met gesmoorde Hollandse pannen gedekt samengesteld dak. Het dak bestaat uit een schilddak aan de voorzijde en twee haaks daarop staande schilddaken aan de achterzijde. Deze laatste corresponderen met de twee woonhuizen.
Het pand bestaat in feite uit een breed woonhuis rechts met een symmetrische voorgevel en links een smaller woonhuis met een, iets terug gelegen asymmetrische voorgevel.

De voorgevel bevat een hoge plint van hardsteen, die eindigt als onderdorpel van de vensters op de bel-etage, en heeft een cordonlijst onder de vensters van de verdieping. De gevel wordt afgesloten met een hoofdgestel met in het fries het centrelis-motief en met modillons onder de kroonlijst. De gevelopeningen hebben een getoogde bovenzijde, op de bel-etage voorzien van afgeronde hoeken. De gevelopeningen hebben, tenzij anders staat aangegeven, een omlijsting in plijsterwerk, op de bel-etage met een verzwaarde bovenzijde met breed kuifstuk. De vensters op de bel-etage hebben in het onderraam een horizontale middenroede en een enkelruits bovenlicht. De vensters op de verdieping hebben een 2-ruits stolpraam en een enkelruits bovenlicht. Onder de ramen bevindt zich een gepleisterd vak met paneelindeling. Voor het onderraam is een sierlijk bewerkt rooster van gietijzer aangebracht.

Het rechter deel van de voorgevel is vijf vensterassen breed en bevat in het midden een diep portiek, bereikbaar via een hoge hardstenen trap. De portiek bevat een paneeldeur met glaspanelen achter deurroosters van siersmeedwerk. Boven de deur een enkelruits getoogd bovenlicht. De entree is gevat in een gepleisterde omlijsting met breed kuifstuk. De voorzijde van de portiek kent een versmalling door middel van gepleisterde pilasters met blokmotief, die uitmonden in een gedrukte boog met centrelis-motief. Boven de portiek bevindt zich een balkon met sierlijk vormgegeven, opengewerkt gietijzeren balusters. De onderzijde van het balkon heeft een paneelindeling met in het centrum een lichtpunt. Het balkon is toegankelijk via een, enigszins terug gelegen 2-ruits stolpdeur met enkelruits bovenlicht. De opening in de gevel is voorzien van gepleisterde pilasters die eindigen in een segmentboog. De gevelopening bevat hier aan de bovenzijde een zware getoogde kroonlijst met daarop een brede kuif. De gevel heeft links en rechts van de middenas op beide bouwlagen twee vensters. Boven de middenas bevat het dakvlak een getoogde dakkapel met bewerkte voorzijde en twee halfrond gesloten vensters. De plint bevat brede vensters achter roosters van siersmeedwerk met daarboven terugliggende vakken. Geheel rechts bevindt zich een toegang tot het souterrain.

Het linker deel van de voorgevel is drie vensterassen breed en bevat in de linker as een iets minder diep portiek met entree, bestaande uit een eenvoudige paneeldeur met enkelruits bovenlicht. De entree is bereikbaar via een hardstenen trap. De gevel heeft verder op de bel-etage twee en op de verdieping drie vensters. Boven de middenas bevat het dakvlak een getoogde dakkapel met bewerkte voorzijde en twee halfrond gesloten vensters. De plint bevat smalle vensters achter roosters van smeedwerk met daarboven terugliggende vakken.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf bewaard voorbeeld van een groot dubbel herenhuis met ornamentiek bedoor het neoclassicisme. Het pand valt op door hoogwaardige esthetische kwaliteiten, zoals het geavanceerde materiaalgebruik en de rijke ornamentiek. Karakteristiek zijn onder meer de ornamentiek in de voorgevel en de onderdelen in het interieur.
- Van stedebouwkundige waarde door de prominente situering aan de Oude Haven. Er is sprake van een ensemblewerking als onderdeel van de bebouwing langs de Oude Haven, waarbinnen het pand behoort tot nog resterende pakhuizen en herenhuizen, die verwijzen naar het verleden van deze straat.
- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is vermoedelijk gebouwd als huisvesting voor van de ondernemers die rijk zijn geworden met de handelsactiviteiten aan de haven.   

Dit pand zal t.z.t. op deze website apart behandeld worden.   

Het pand is een rijksmonument.
__________________

Het pand er tussenin is van generlei historische waarde. Het is zogenaamde "aangepaste nieuwbouw." Het pand helemaal links is nieuwbouw.

Op de achtergrond is een stukje van de Stevenstoren te zien.

datum foto: 13-02-2016
bron foto: Paul Marsman©   


    

    
    





Vier kleurrijke panden   logo NG dubbel rood 2 non bold

Vier kleurrijke, oude, karakteristieke en fraai gerestaureerde panden aan de Oude Haven in de Benedenstad. 

Het gele, tweede pand van links is een geheel gepleisterd bakstenen pand in drie bouwlagen met pannengedekt schilddak. De benedenpui is voorzien van gestucte blokken en wordt afgesloten door een geprofileerde lijst. Van de drie assen is de meest rechtste-vroeger een venster- de toegang; de oorspronkelijk in het midden gelegen deur is vervangen door een venster. Op de etages drie vensters, met lichtgebogen bovendorpels. Kroonlijst met vakkenindeling. Centrale dakkapel met gebogen bovendorpel.

Bouwjaar: 1869.

DSC 0898 3 edited ShiftN naamGroot woonpand uit het derde kwart van de 19e eeuw, van belang voor het rivierfront. Dit pand is een door de gemeente aangewezen gemeentelijk monument. 

____________________


Het baksteen kleurige derde pand van links en tweede van rechts is een door verbouwing van een pakhuis tot stand gekomen woningencomplex van baksteen in vier bouwlagen. Topgevel met daarachter zadeldak met pannen. De gevel is drie-assig.

Op de begane grond, die gedecoreerd is met gestucte blokken bevindt zich een brede boogvormige opening.

Daarboven bevinden zich steeds drie ramen waarvan het middelste de voormalige laaddeuren van het pakhuis zijn.

In de topgevel, waarvan de rand voorzien is van een getrapte boogfries, slechts 1 (deur)-opening.

Bouwjaar: 1878. 

Monumentaal pand waarin de oorspronkelijke pakhuisvorm goed bewaard gebleven is, van groot belang voor het rivierfront. 

Ook dit object geniet gemeentelijke monumentenbescherming. 

____________________


Het zwarte pand links en paars/blauwe helemaal rechts zijn weliswaar sprookjesachtig fraai gerestaureerd, maar niet opgenomen in enig monumentenzorgprogramma. Het wit gepleisterde helemaal linkse pand voorbij de zijstraat (Papengas) is eveneens een gemeentelijk monument, waarvan ik samen met de panden daar weer naast, waarvan één een rijksmonument, eerder hier een beschrijving heb gegeven. 

Het kanon is een decoratieve, onschuldige replica van vergane tijden. De boven alles uitstende Stevenstoren is ook een rijksmonument.

datum foto: 11 maart 2016
bron foto: Paul Marsman©    


                                         Design details: Paul Marsman© logo banner NG smal in hoogte